Verschillende gebeurtenissen kunnen de aanleiding zijn voor een rouwproces; het verlies van een dierbare, een verhuizing, een echtscheiding of vertrek van een ouder. Ook het verlies van een huisdier kan veel verdriet veroorzaken.

Kinderen die te maken krijgen met zo’n ingrijpende gebeurtenis rouwen allemaal  op een verschillende manier. De leeftijd en ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt spelen hierin een rol. Soms rouwen kinderen pas enkele weken of maanden na het feitelijk verlies. Ook rouwen ze niet gedurende één lange periode achter elkaar, maar iedere keer een klein stukje.

Tijdens deze moeilijke periode kan uw kind  extra ondersteuning gebruiken, zelfs als u niet per se zorgwekkend gedrag ziet bij uw kind. Met creatieve rouwverwerking help ik met het omgaan en verwerken van emoties rond het verlies. Dit kan ook voorkomen dat uw kind er later problemen mee krijgt.

Waarom creatieve rouwverwerking?

Als opgeleid creatief therapeut maak ik bewust gebruik van creatieve werkvormen in mijn werk. Deze manier van werken sluit bij kinderen zeer goed aan. Vooral jonge kinderen vinden het vaak lastig om over gevoelens te praten. Bij kinderen die rouwen heb ik gemerkt dat dit zeker opgaat. De gevoelens zijn vaak heftig en ingewikkeld.

Bij creatieve rouwverwerking, maak ik gebruik van diverse materialen, zoals tekenen, schilderen, boetseren maar ook verhalen schrijven of vertellen en muziek. De opdrachten en materialen zijn er op gericht om emoties te kunnen uiten maar ook om troost, herinnering en steun te bieden door iets tastbaars te maken.

We lopen in de sessies alle fasen van de rouw door. Dit geeft herkenning en steun.