Een op de zes kinderen maakt voordat hij of zij volwassen is een scheiding van de ouders mee. Een echtscheiding lijkt niet meer zo bijzonder te zijn. Voor het kind is het echter vaak zeer ingrijpend. 

Kinderen zijn loyaal aan hun ouders en dit kan ervoor zorgen dat zij zich terugtrekken of juist weerbarstig reageren. Er zijn ook kinderen die last van verlatingsangst krijgen of zich schuldig voelen. Zelfs als er niet zoveel aan het kind te merken is, wil dit niet zeggen dat hij of zij er geen last van heeft. Er is gelukkig steeds meer besef wat voor impact een scheiding kan hebben op een kind. Dit kan gevolgen hebben voor het gedrag en kan zelfs doorspelen tot in de volwassenheid.

KIES - effectieve aanpak

Het programma KIES ( Kinderen In Echtscheiding Situatie) is samen met kinderen ontwikkeld.  Zowel ouders als kinderen gaven het KIES programma een dikke 8,5. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat KIES een positief effect heeft op kinderen. Kinderen die KIES volgen, hebben minder probleemgedrag en minder schuldgevoel ten aanzien van de scheiding. Ook begrijpen kinderen de echtscheiding beter, hebben een beter contact met hun ouders omdat ze meer durven zeggen en bovendien hebben deze kinderen vaker contact met de uitwonende ouder. Kortom, ze zitten beter in hun vel en hebben meer rust. Rust bij uw kinderen, geeft uiteraard ook rust bij u als ouder(s).

Als ervaren trainer (en gecertificeerd KIES-coach) bied ik kinderen het KIES programma aan om alle emoties van een scheiding te kunnen verwerken. Kinderen krijgen de kans om zonder last te hebben van loyaliteitsgevoelens, over de scheiding te kunnen praten en iedere vraag te kunnen stellen. Zo leert het kind in de sessies:

  • een scheiding te begrijpen en te verwerken
  • beter te communiceren met hun ouders
  • problemen te herkennen en op te lossen
  • voor zichzelf te kiezen

In de bijeenkomsten maak ik gebruik van onder andere spel, verhalen en creatieve activiteiten.

Voordat een kind deelneemt aan het KIES programma is een schriftelijke toestemming nodig van beide ouders. Voor meer informatie over het KIES programma kunt u altijd de website van KIES bekijken.